Linker

For å holde denne siden noenlunde oversiktlig har jeg kun tatt med linker til norske/nordiske nettsteder. Flere linker i de forskjellige kategoriene finnes på de engelske sidene.

Akademia

Artikler og hjemmesider

Personer

Bloggere

 • Erik Fooladi: Science-and-food-ucation
 • Malin Sandström (og Lisa Förare Winbladh): Matmolekyler.
 • Lisa Förare Winbladh og Johan Swanljung: Matälskaren har flere innlegg om molekylær gastronomi, blant annet et om high-tech kjøkkenet. Lisa Förare Winbladh samarbeider forøvrig med Malin Sandström om en populærvitenskapelig bok om matkjemi og molekylær gastronomi.
 • Ordentlig mat
 • Og sist men ikke minst min egen blogg som du finner på blog.khymos.org
 • Send meg gjerne tips om blogger på norsk/svensk/dansk som omhandler ting i skjæringspunktet mellom mat og kjemi!

Radio/TV

 • Innslag om kjemi på kjøkkenet i Schrödingers katt februar 2011: Perfekt biff og egg ved hjelp av vannbad (video, artikkel), brød uten å kna (video, artikkel) og spesielle matkombinasjoner basert på lukt (video, artikkel)
 • Hør innslag om kjøkkenkjemi i Radio Norges populærvitenskapelige program (programleder Eirik Newth intervjuer Martin Lersch, innslagene er på ca. 5 minutter i hvert program). Superstreng program 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114 og 115
 • Innslag om smaksparing og molekylær gastronomi i “Verdt å vite” på NRK P2 (Andreas Bratland i samtale med Martin Lersch)
 • Kokken og kemikeren – (Intervju med Herve This, fra DR). Les mer her.
 • Superstreng – Eirik Newth intervjuer Erik Fooladi om molekylær gastronomi (fra Kanal 24)

Kjemikalier, ingredienser og utstyr

 • Gastronaut – en butikk på Hvalstad som selger utstyr og ingredienser. De samarbeider med Cooking concepts og kan tilby ElBulli’s Texturas serie som inkluderer en lang rekke hydrokolloider: alginat, agar, gellan, kappa, iota – pluss mange flere. I tillegg selger de masse spennende utstyr som ellers er vanskelig å få tak i: termostatstyrte vannbad, pacojet, forskjellige sifonger, nøyaktige vekter og masse annet profesjonellt utstyr.
 • iSi kremspruteflasker kan man få kjøpt hos Jernia og andre kjøkkenbutikker. De fører også tilhørende CO2 og N2O patroner.
 • Generelt er det ikke så lett å få tak i de eksotiske hydrokolloidene i små kvanta, men det finnes noen unntak. Agar selges i mange av de asiatiske innvandrerbutikkene og i helsekostbutikker. Xanthan er populært (iallefall i USA) som tilsetning til melblandinger uten gluten – det er mulig at butikker i Norge med godt gluten-fritt utvalg fører xanthan.
 • Produkter fra Biozoon importeres av Handberg Engros og kan kjøpes via internett. Disse er stort sett billigere en Texturas produktene, men vær oppmerksom på at Biozoonproduktene er blandet ut med maltodekstrin! Dette gjør riktignok at de lett kan dispergeres (blandes ut) i vann, men til gjengjeld er det umulig å følge andres oppskrifter (for eksempel de jeg har samlet i Texture) ettersom de ikke oppgir hvor mye maltodekstrin de tilsetter.
 • Er man på jakt etter et termostatstyrt vannbad til sous vide så har flere av laboratorieleverandørene dette: Chiron, VWR og Nerliens. De fleste vil nok være villige til å selge til privatpersoner dersom man betaler på forskudd. Julabo har mange fine vannbad det er verdt å se nærmere på, og disse kan leveres av firmaene nevnt over. Jeg har også hørt et rykte om at Sous vide supreme vil være tilgjengelig i Norge om ikke så lenge.
 • En del basiskjemikalier som kalsiumklorid, natriumcitrat osv. fåes kjøpt aller billigst på ditt lokale apotek. Husk bare å spesifisere at du ønsker “food grade” kjemikalier. Det samme gjelder plastsprøyter som er nyttige om man vil prøve seg på alginatkuler. Plastsprøyter og kanyler får man også til en rimelig penge hos apotekene. Enkelte salter som kalsiumsulfat og kalsiumkarbonat kan man også få tak i via nettbutikker som selger utstyr for hjemmebryggere av øl.
 • På de engelske sidene har jeg samlet en rekke leverandører med nettbutikker. Ettersom man trenger veldig lite av hydrokolloidene er det ofte like greit å bestille dem på nett fra utlandet.

Mangler din side her? Send en mail med linken til webmaster(krøllalfa)khymos.org!

One comment

 1. Vil bare takke for strålende innsats og engasjement.
  Tar for tiden omskolering på kokkeskolen. Møter endel motstand på molekylær gastronomi.
  Det virker som om mange innen skoleverket og i kokkebransjen er lite åpne for nytenkning.
  Vel, i morgen får de fisk trekt på 50 grader.
  Og en vitenskapelig forklaring.
  Artiklene dine er svært inspirerende, keep up the good work.
  med vennlig hilsen
  Herman Fredrikson, Arendal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.